UNIPOLL ADATVÉDELMI (GDPR) FELHASZNÁLÓI TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt UniPoll Felhasználó!

Talán már értesült róla, hogy megváltoznak az adatvédelmi törvények Európában. Ez a változás mindenkit érint, aki elektronikusan vagy papíron személyes adatokkal dolgozik, így az UniPoll végfelhasználóit is. A legfontosabb változásokat összegyűjtöttük Önnek, hogy egyszerű legyen a folytatás és ne érjék kellemetlen meglepetések. Kérjük, szánjon néhány percet cikkünk elolvasására, mert fontos változásokról írunk.

Kérjük, feltétlenül nyilatkozzon a határidőig, hogy felhasználói fiókját ne kelljen törölnünk! A részletekért olvasson tovább!

Ha cikkünket túl hosszúnak találja, görgessen a végére a Mi is a teendőm? részhez!

MI VÁLTOZIK?

Három nagyobb, kérdőív szerkesztőket (Végfelhasználókat) közvetlenül érintő változást vezetünk be:

 • Új Adatkezelési nyilatkozatot és Felhasználási feltételeket vezetünk be, amelyek elfogadásához a Végfelhasználó kifejezett nyilatkozatára van szükségünk a rendszer további használatához. Azon felhasználói fiókokat, amelyek tulajdonosa nem fogadja el az új Felhasználási feltételeket és az Adatvédelmi nyilatkozatot 2018. május 23-ig, (a törvényi előírások szerint,) személyes adattárolási hozzájárulás hiányában, nem őrizhetjük tovább, ezért további figyelmeztetés nélkül automatikusan törölni fogjuk rendszerünkből.

  Fiókja megőrzéséhez a nyilatkozatot a rendszerben már szereplő adatok tekintetében is el kell fogadnia, ugyanebben a szerződésben.

  Az Üzemeltető (SDA Informatika Zrt.) és a Végfelhasználó (Ön) között kötött Adatkezelői nyilatkozatunkban tájékoztatjuk Önt, hogy a fiók használatához és a számlázáshoz szükséges személyes adatait milyen módon, milyen céllal és meddig kezeljük.
  Röviden: az adatkezelés céja, hogy kérdőívezési feladatok ellátásához szolgáltatást nyújtsunk Önnek és a törvényeknek megfelelően számlát állítsunk ki az igénybe vett szolgáltatásokról.

  Mivel a rendszer használatához szükséges infrastruktúrát (szervereket, mentéseket, technikai támogatást) mi biztosítjuk Végfelhasználó számára a rendszer használatához, természetszerűleg az üzemeltetők is hozzáféréssel rendelkeznek a Végfelhasználó által kezelt (kérdőívek, kitöltők) személyes adataihoz. A zavartalan működéshez elengedhetetlen ez a hozzáférés, ezért a Végfelhasználó által elfogadott Felhasználási feltételek kötelezően tartalmaz egy Adatfeldolgozói szerződést is. Ebben a szerződésben Végfelhasználó megállapodik Üzemeltetővel, hogy a rendszerben lévő, Végfelhasználó által kezelt személyes adatokat Adatfeldolgozói (üzemeltetői) minőségben csakis a felsorolt célokra (rendszerüzemeltetés, karbantartás, terméktámogatás, stb) használja fel az Üzemeltető.

  A törvényi megfelelés mellett célunk, hogy továbbra is etikusan járjunk el, ne használjuk fel személyes adatait jogosultatlanul, szükségtelenül vagy olyan célra, aminek fordított helyzetben mi sem örülnénk.

  Ha nem ért egyet az Adatkezelési nyilatkozatunk tartalmával vagy a megváltozott Felhasználási feltételekkel és már nem szeretne felhasználóink közé tartozni, nincs további teendője, fiókját május 23-át követően - elfogadott nyilatkozat hiányában - automatikusan meg fogjuk szüntetni.

 • Az (előző pontban tárgyalt) új Felhasználási feltételek elfogadásával megőrizzük fiókadatait és továbbra is jogosult lesz a rendszer használatára. Az elfogadástól kezdődően a rendszerben jogilag Adatkezelőként fog tevékenykedni, aki felelősséggel tartozik az adatok törvényes kezeléséért és azért, hogy ne juthassanak illetéktelen kezekbe az általa kezelt személyes adatok.

  A rendszerben az Ön által létrehozott vagy begyűjtött adatok (kérdőívek, kitöltők személyes adatai) kezelője a rendszer felhasználójaként Ön lesz.

  A törvényes működést Üzemeltető azzal segíti, hogy egy kész Adatkezelési nyilatkozatot ad a program a kérdőív kitöltője számára a kitöltés megkezdése előtt. Amíg a nyilatkozatot nem fogadta el a kérdőív kitöltője (Érintett), nem használhatja a rendszert, nem tudja kitölteni a kérdőívet.

  Ezt a második nyilatkozatot Ön (Adatkezelő) teszi a kérdőív kitöltője (Érintett) felé, amelyben általánosan megfogalmaztuk az etikus és törvényes adatkezelés módját. (A Felhasználási feltételek elfogadásával e nyilatkozat szerint kell eljárnia az adatkezelés (kérdőíveztetés) során.) A nyilatkozat a kérdőív kitöltésekor ugrik fel a kitöltő számára. Emellett a továbbiakban új információként fel kell tüntetnie a kérdőív közzétételekor az adatkezelés célját, végét és az adatkezelő adatait, ahol az érintettek felkereshetik az Adatkezelőt kérdés, kérés, panasz esetén. Eszerint kell eljárnia az adatkezelési eljárásban.

  Az Érintettek törlés kérelmezési és betekintési joggal bírnak a velük kapcsolatban rögzített adatokhoz. Vagyis ha a kitöltői a személyes adataik a törlését kérik az Adatkezelőtől vagy szeretnének betekinteni a róluk tárolt adatokba, Adatkezelőként kötelessége a kérésének eleget tenni. Ezeket a műveleteket elvégezheti felületeinken a törlés és exportálás funkciókkal.

  A valótlan adatkezelői adatokat megadó vagy személyes adatokat hanyagul kezelő szerkesztők felhasználói fiókjának felfüggesztésére vagy törlésére előzetes értesítés nélkül is fenntartjuk a jogot.

  A rendszerben e szabályozást megelőzően már tárolt adatokról tudnia kell: Adatkezelőként meg kell bizonyosodia arról, hogy csak olyan személyes adatokat tárol vagy kezel, amelyekhez az Érintett személyek bizonyíthatóan, kifejezetten hozzájárultak. Ha nem rendelkezik ezekkel az engedélyekkel, javasoljuk, hogy szerezze be a nyilatkozatokat mielőtt vagy törölje a jogosulatlanul kezelésében álló vagy szükségtelen személyes adatokat!

 • A törvényes adatkezelés és az adatminimalizálás jegyében bevezetjük az automatikus törlést. Azon felhasználói fiókok, amelyek nem rendelkeznek érvényes előfizetéssel, az előfizetés lejárta után két hónap elteltével automatikusan, előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek. (Ingyenes csomagok esetén az utolsó bejelentkezéstől számítjuk.)

MIÉRT VAN SZÜKSÉG EZEKRE A VÁLTOZÁSOKRA?

Az adatvédelmi törvény szigorú előírásainak úgy tudunk maradéktalanul megfelelni, ha betartjuk ezeket a változásokat és felhasználóinkkal is betartatjuk.

SZERKESZTŐ VAGYOK. HOL ÉRDEKLŐDHETEK A RÓLAM TÁROLT ADATOKRÓL?

A felhasználói fiókba való bejelentkezéssel, a profillapon kérhetők le a személyhez kapcsolódóan tárolt adatok.

KITÖLTŐ VAGYOK. HOL ÉRDEKLŐDHETEK A RÓLAM TÁROLT ADATOKRÓL?

Minden egyes kérdőív más és más adatkezelőhöz (kérdőív szerkesztőhöz) tartozhat. A kérdőív kitöltésére kapott e-mail felkérést megnyitva megtekintheti, hogy ki volt a felkérés adatkezelője. Azon felmérések, amelyeknél nem jelenik meg adatkezelő, anonim módon történtek vagy hamarosan törlésre fognak kerülni.

MIÉRT HÍVJUK FEL ERRE KÜLÖN A FIGYELMÉT?

A törvény megszegését komoly büntetéssel szankcionálják. Itt olvashat néhány cikket a témában:
[cikk1] [cikk2] [cikk3] [cikk4] [cikk5] [cikk6]

HOGYAN ÉRINTIK FELHASZNÁLÓINKAT EZEK A VÁLTOZÁSOK?

Két teendője van május 23-ig, ha szeretné jogszerűen megőrizni rendszerünkben tárolt adatait, felméréseit:

 • Jelentkezzen be UniPoll felhasználói fiókjába, fogadja el az új Felhasználási feltételeinket és Adatkezelési nyilatkozatunkat és

 • törölje a rendszerben lévő személyes adatokat, amelyekhez nem rendelkezik adatkezelési hozzájárulással (kérdőíveket, felkéréseket, válaszokat)

  VAGY

  gyűjtse be a megadott határidőig az Érintettek (kérdőív kitöltőinek) hozzájárulását a már a rendszerben lévő személyes adataik tárolására, kezelésére.

MI TÖRTÉNIK, HA JÓVÁHAGYJA A FELTÉTELEKET, DE NEM RENDELKEZIK AZ ÉRINTETTEK HOZZÁJÁRULÁSÁVAL?

Adatkezelőként Önnek kell bizonyítania, hogy minden tekintetben jogszerűen járt el az adatkezelés során. Ha nem sikerül bizonyítania egy esetleges ellenőrzés során, hogy törvényesen járt el, ezért mindennemű felelősség Önt terheli az adatkezelési eljárásban. Az Ön által kezelt adatok törvénytelen vagy hibás kezeléséért a rendszer üzemeltetői nem vállalnak felelősséget.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM CSINÁL SEMMIT?

Ha nem lép be és ezáltal nem nyilatkozik, május 23-át követően törölni fogjuk a rendszerben tárolt adatait és felhasználói fiókját. Ha volt nálunk akív előfizetése, amiért fizetett, a számlázási és a számlázáshoz megjelölt kapcsolattartási adatait megőrizzük, erre is törvény kötelez minket. A törölt adatainak visszaállítására a későbbiekben nem lesz már lehetőség. Új fiókot természetesen bármikor regisztrálhat a rendszerben, de ez a fiók nem fogja tartalmazni a már törölt adatokat.

AKKOR MI IS A TEENDŐ?

Röviden: három dolgot tehet, május 23-ig, hogy törvényesen járjon el:

 • Belép és elfogadja a nyilatkozatot. Beszerzi a kitöltők (Érintettek) adatkezelési hozzájárulását.

 • Belép és elfogadja a nyilatkozatot. Nem szerzi be az adatkezelési hozzájárulásokat a kitöltőktől, hanem törli a rögzített válaszokat vagy kérdőíveket.

 • Nem lép be május 23-ig. Töröljük az összes, rendszerben adatot a felhasználói fiókjával együtt. Ha később szüksége lesz ismét UniPoll fiókra, bármikor regisztrálhat újat, amelyet a törölt kérdőívek nélkül fog létrehozni a rendszer.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni További információ ELFOGADÁS